Zanimivosti

Lestvica, s katero merimo jakost pekočega okusa, se imenuje Skovilova lestvica. Meri, koliko kapsaicina – spojine, ki ustvari pekoč okus – se nahaja v čili papriki.

Čili paprike so majhne, rumene do rdeče barve in po Skovilovi lestvici dosegajo do 50.000 enot. Surove so še bolj pekoče od pridelane začimbe. Čili paprike na grmu ne visijo, ampak rastejo navzgor.

Ena izmed najstarejših vrst je ravno čili Tabasco. Vse čili paprike Tabasco, uporabljene za proizvodnjo originalne TABASCO® rdeče pekoče omake, izvirajo iz paprik, ki jih je na otoku Avery pred 150-imi leti prvi posadil Edmund McIlhenny. Dragocena semena vsako leto posušijo in hranijo v trezorju, dokler jih naslednjo pomlad ne posejejo in vzgojijo sadik.

Iz enega zaboja čili ročno obranih čili paprik tabasco pridelajo približno 700 stekleničk omake. 1 steklenička TABASCO® pekoče omake vsebuje 720 kapljic.

tabasco